Skip to main content

Талантливите възпитаници на ЧПГСИ АКАТАМУС вече със свое самостоятелно представление.

МЕКО КАЗАНО – по едноименното произведение „Меко казано“ на Валери Петров
Драматизация и режисура – Диа Мантова
С участието на възпитаниците на гимназия АКАТАМУС

Премиера – 31.05.’24, сцена ДЕРИДА, София, 19:30ч 

В съвременната адаптация на АКАТАМУС, героят Светльо лъже, че не е взел парите на баба си. Той иска да си купи животинки от пластмаса, за да попълни колекцията си от играчки. В неспокойния си сън, той разбира, че за да очакваш добро от другите, сам трябва да си го сторил.

Поставени са проблемите за човешката съвест, за приятелството, за лъжата и последиците от нея, но по съвременен, динамичен и нестандартен начин.
С хип-хоп танци, рап, фокуси, свирене на китара, каране на скейтборд и още много интересни тийнейджърски лудории учениците от гимназия по сценични изкуства АКАТАМУС ни въвеждат в тази вихрена история изпълнена с  изненади и неочаквани обрати.

Спектакълът, с дължина от един час, е подходящ както за деца, така и за тийнейджъри, а и за техните родители. Веднъж докоснала се до историята на Светльо и неговите животинки публиката ще изпита огромно удоволствие, вихрено развлечение и неподправена радост от великолепната, старателна и смела актьорска игра, прекрасната драматургия и чудесната авторска музика, която съпътства всяка една крачка на щурите персонажи.

Характерите на героите са заразителни, някои ни напомнят анимационен филм, други са по-реалистични. Всички те разигравайки театър, се опитват да покажат на Светльо и на нас това, което е ценно и важно в живота. В изграждането на всяка сцена и специално създадената мултимедия има съществен  принос за общата убедителност на действието.

Концепцията, сценичната версия и постановката са дело на актрисата и театрален педагог Диа Мантова, за която това е и вълнуващ режисьорски дебют. Авторската музика е дело на музикалните педагози Даниела Станкова и Драгомир Милев. Съществена част от екипа са съвсем млади и невероятно талантливи хора – Ани Григорова – сценограф и Дина Николова – хореограф.
В процеса огромна помощ оказаха Яна Титова и Антон Радославов, които освен изтъкнати творци са и педагози в ЧПГСИ АКАТАМУС.

А участниците, за чиито имена тепърва ще се чува, са ученици от осми и девети клас – Тимъти Атков в ролята на Светльо, Стефания Колева и Иван Генчев в ролята на кучетата, Михаела Николова в ролята на Кълви, Грейс Аткова в ролята на Коки, Матей Вакавлиев в ролята на Къртис, Рада Грозданова в ролята на мишката и ученици от осми клас, които са малките мишлета.